fredag 30 juli 2010

UNDERBARA BLÅBÄR

Nu har jag kokat sylt och gjort hemlagad saft av massa härliga blåbär. Ser nu fram emot att ställa fram dessa vackra flaskor och burkar på kommande pannkakskalas......


LÄTTSOCKRAD BLÅBÄRSSYLT
( ca 4 burkar)

2000 g blåbär
1000 g syltsocker

Rensa och rengör bären.
Blanda bär, syltsocker och ev. vatten.
Värm under omrörning. Koka kraftigt 2-5 minuter.
Ta bort eventuellt skum.
Häll i en 1 tesked atamon för att det inte ska börja jäsa och rör om.
Sterilisera burkarna i ugnen i 100 grader i ca 20 minuter innan upphällning.
Förvara burkarna mörkt och svalt.

TIPS: Rör ner finhackad mörk choklad för att lyxa till sylten. 

Vem tackar inte nej till hemlagad blåbärssylt till pannkaka eller glass?!

Burkarna kommer från IKEA och den vackra mormorsbrickan
köpte jag på en loppis på Fårö.

RÅRÖRD BLÅBÄRSDRICKA
(ca 2,5 liter)

1600 g blåbär
12 dl socker
3 tsk vinsyra
10 dl vatten

Mixa bär, socker och vinsyra med vatten
Täck med plast och låt dra i kylen i minst 2 dygn. Rör om då och då.
Sila bären i en silduk.
Häll i en 1/2 tesked atamon för att det inte ska börja jäsa och rör om.
Sterilisera flaskorna i ugnen i 100 grader i ca 20 minuter innan upphällning.
Förvaras i kylen.

Späd den med vatten vid servering och njut sedan av din egen hemgjorda blåbärsdricka!

Flaskorna kommer från IKEA.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar