onsdag 4 augusti 2010

VINBÄR

Nu har vi varit uppe hos gammelmormor och plockat röda och svarta vinbär och några härliga rabarberstänger. Har sedan haft två härliga dagar tillsammans med familjen då vi har syltat och saftat!


RÖD VINBÄRSSAFT
(ca 1 liter)

1kg röda vinbär
1 citron
3 dl vatten
5 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär.
Koka upp 3 dl vatten och saften av en citron i en stor kastrull.
Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min.  
Häll upp bären i silduken över en bunke och låt stå tills det slutar droppa, ca 1 timme.  
Mät upp saften och beräkna sockermängd.
Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp.
Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 10 min.
Tag bort det bildade skummet med en sked.
Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften.
Häll saften på varma, steriliserade flaskor och sätt genast på korken. Förvara saften svalt.




RÅRÖRD SVART VINBÄRSSAFT

2½ liter svarta vinbär
1 liter vatten
1½ tsk citronsyra
5 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Mixa bär, socker och citronsyra med vatten.

Täck med plast och låt dra i kylen i minst 2 dygn. Rör om då och då.
Sila bären i en silduk.
Häll i en 1/2 tesked atamon för att det inte ska börja jäsa och rör om.
Sterilisera flaskorna i ugnen i 100 grader i ca 20 minuter innan upphällning.
Förvaras i kylen.
Späd den med vatten vid servering och njut sedan av din egen hemgjorda svartvinbärsdricka!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar